Grootste vliegtuig maakt rondje

De Airbus A380, hier het fabriekstoestel (Beeld © Marcel Burger)

De Airbus A380, hier het fabriekstoestel (Beeld © Marcel Burger)

15 september 2010 | ‘s Werelds grootste passagiersvliegtuig, de Airbus A380, maakte woensdag een rondje Scandinavië.

Wie 15 september landde of vertrok vanaf Kopenhagen-Kastrup, Stockholm-Arlanda of Oslo-Gardermoen kan de viermotorige kist met dubbele passagiersdekken hebben gespot. De Duitse maatschappij Lufthansa vloog met een van zijn toestellen door het Scandinavische luchtruim en deed de drie belangrijkste vliegvelden aan.

De Airbus A380 is bijna 73 meter lang, ruim 24 meter hoog en heeft een spanwijdte van bijna 80 meter. Meestal zal het toestel plek hebben voor 525 passagiers. Maar als iedereen Economy vliegt, kunnen er meer dan 850 mensen mee.

Eerder dit jaar maakte een A380 al een proefvlucht naar Schiphol. De vluchten zijn bedoeld om op verschillende luchthavens de werkwijze met het toestel te bekijken. Er zijn vooralsnog geen plannen voor een reguliere vliegdienst met ‘s werelds grootste passagiersvliegtuig van/naar Scandinavië.

© 2010 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net