Ontmoet de koning van het woud

24 april 2011 | In contact komen met het grootste hert ter wereld? Dat kan in Zweden. Soms wil je de koningen van het woud in het wild tegenkomen, maar heb je minder geluk, dan kun je altijd nog kiezen voor een elandenpark. Je hoeft er niet gek ver voor te reizen, want er zijn meerdere van zulke parken in Zuid-Zweden. Dat schrijft VisitSweden, het Zweeds verkeersbureau, in Nederland.

Smålandet
Tijdens een elandensafari in het elandenwoud Smålandet, in Zuidoost-Zweden, kan het gebeuren dat een eland zijn kop door je autoraampje steekt, een jong elandje naast je komt staan terwijl je koffie drinkt of je ziet de koning van het woud zijn dorst lessen in de ruisende beek of een bad nemen in het meer. Je kunt ook aan boord stappen van de elandentrein die je door het park rijdt. Naast elanden zijn er ook Amerikaanse bizons te bewonderen. Huur in de buurt een Zweedse cottage of zet je tent op. Je vakantie kan niet meer stuk. Kijk voor meer informatie, openingstijden en toegangsprijzen op www.smalandet.se.

Laganland
In het elandenpark in Laganland, bij de doorgaande weg E4 in het westen van Zuidoost-Zweden, kun je oog in oog komen te staan met een elandenmannetje. Volwassen mannetjes (stieren) hebben een baard en een groot gewei. Het gewei kan gemakkelijk een spanwijdte bereiken van twee meter. Elanden kunnen meer dan twee meter hoog worden en kunnen 800 kilo wegen. De eland heeft een opmerkelijke snuit. De vacht is ruw en grijsbruin van kleur. De staart is vrij klein, en wordt slechts 7 tot 10 centimeter lang. Kijk op www.laganland.se voor meer informatie.

Älgriket
In Tingryd, ook in Småland, ligt het wildpark Älgriket. Hier zijn elanden, edelherten, damherten en reeën in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Bezoekers krijgen de gelegenheid om de elanden te voeren. Elanden ruiken altijd eerst even aan hun eten. Het ziet er vreemd uit als de elanden door hun knieën gaan als ze grazen op het weiland. Ze eten soms zelfs liggend, niet alleen als ze herkauwen. Net als mensen hebben elanden verschillende voorkeuren voor voedsel. De elanden in Älgriket eten alle soorten loofbomen behalve linde. De stier is gek op appels, terwijl de koe appels minder op prijs stelt. Kijk op www.älgriket.se voor meer informatie (ook in het Nederlands).

Bron: VisitSweden