Nieuw modern museum in Oslo krijgt vorm

Het nieuwe Astrup Fearnley in aanbouw. Opening staat gepland voor september 2012 (Beeld © Finn Ståle Felberg/TjuvolmenKS)

Het nieuwe Astrup Fearnley in aanbouw. Opening staat gepland voor september 2012 (Beeld © Finn Ståle Felberg/TjuvolmenKS)

8 januari 2012 | Oslo‘s jongste parel, de nieuwbouw van het Astrup Fearnley Museet, krijgt gestaag vorm. Het museum voor moderne kunst, nu nog in het hart van de stad, verhuist nog dit jaar naar een opvallende plek aan het water.

De beoogde trekpleister wordt neergezet op het schiereiland Tjuvholmen, aan de uiterste zuidwestpunt van dezelfde baai als waar ook het uitgaansdistrict Åker brygge, het Nasjonal museet, het Rådshuset (stadhuis) en Åkershus Slott (vesting) op ‘uitkijken’.

De Italiaanse architect Renzo Piano tekent voor het ontwerp van het bijna 70 miljoen euro kostende museum. Piano ontwierp onder meer ook het wetenschapscentrum Nemo in Amsterdam, maar het Astrup Fearnly Museet wordt zijn eerste gebouw in Noorwegen.

Het nieuwe museum in de Noorse hoofdstad krijgt volgens projectontwikkelaar Tjuvholmen KS een oppervlakte van 4500 m2, waarvan 3000 vierkante meter aan effectieve expositieruimte.

Behalve het bieden van moderne kunst, vormt het nieuwe Astrup Fearnley vormt straks een ook mooi startpunt voor een fraaie wandeling langs het centrumfjord van Oslo, met het al even markante Oslo Operahus (zie beeldenserie) als finish van de circa 2,5 kilometer lange promenade.

© 2012 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net

Fotoserie Oslo Operahus

Oslo Operahus, Norge (Norway)
Oslo Operahus, Norge (Norway)
Oslo Operahus, Norge (Norway)
Klik voor compleet fotoalbum van Oslo Operahus >>>