Toerisme rond Kebnekaise beperkt

Abisko Naturreservat, Norrbotten / Lappland, Sweden (Sverige)
Ten noorden van de Kebnekaise ligt Abisko Nationalpark, dat wel toegankelijk blijft.
(Beeld © Marcel Burger)

18 maart 2012 | Het toerisme op en rond de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise, wordt de komende weken aan banden gelegd. Reden is de zoektocht naar restanten van een neergestort Noors militair transportvliegtuig en zijn bemanning.

Dat meldde de Zweedse toeristenvereniging STF zaterdag. ,,Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de bemanning van de neergestorte Hercules, die bij de toppen van de Kebnekaise is gevonden”, schrijft de STF.

De vereniging heeft een populair berghotel (Fjällstation) bij de toppen van de berg, die met 2106 meter de hoogste van Zweden is. ,,De komende dagen is het STF Kebnekaise Fjällstation allereerst bedoeld voor redddingswerkers, militairen en andere hulpmedewerkers. Daarvoor kunnen tot 20 maart en mogelijk langer zeker geen boekingen worden gedaan door toeristische bezoekers.”

Het gebied rond het berghotel is afgezet. ,,De gasten die er al waren hebben zich bij veiligheidspersoneel geregistreerd, dus voor hen wordt gezorgd.”

C-130J
De Lockheed C-130J Hercules van de Noorse luchtmacht verdween donderdag van de radar op weg van Evenes bij Narvik in Noorwegen naar Kiruna in Zweden. Het vliegtuig, met vijf Noorse officieren aan boord, vloog op zogenaamde tactische manier als deel van de grote Navo-oefening Cold Response. Militairen op de berg vonden anderhalve dag later de eerste restanten van het vliegtuig, die tussen 1000 en 2000 meter hoogte op de bergkammen te vinden zijn.

Uit eerste gegevens blijkt dat de Hercules lager dan de van tevoren bepaalde veiligheidshoogte vloog, dat wil zeggen tot ruim honderd meter beneden de gestelde minimum vlieghoogte van 1000 voet (330 meter) boven de grond. Verder onderzoek moet echter uitwijzen wat de exacte oorzaak is van de crash.

Op het moment van het ongeluk was het normaal winterweer, maar kort nadat het vliegtuig verdween verslechterde het weer flink. Reddingshelikopters moesten hun zoektocht afbreken. Af en toe was het zicht minder dan 20 meter en had de operatie te maken met winden tot orkaankracht.

De vier Noorse C-130J’s kwamen tussen 2008 en 2010 in dienst. Het toestel staat bekend als een betrouwbaar werkpaard.

Cold Response
Aan de militaire oefening Cold Response doen 16.000 militairen uit 14 Navo-landen plus Zweden mee. Het oefengebied is Noord-Noorwegen en Noord-Zweden. Ook Nederlandse en Belgische militairen doen mee, maar hen is voor zover bekend niet om assistentie gevraagd bij de operatie op de Kebnekaise. Wel waren Zweedse, Noorse, Deense en Amerikaanse vliegtuigen en helikopters actief. Cold Response duurt nog tot 22 maart.

© 2012 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net