Grootste vliegveld Zweden bestaat 50 jaar

Toestellen van KLM en SAS naast elkaar op Stockholm-Arlanda (Beeld © Marcel Burger)

Toestellen van KLM en SAS naast elkaar op Stockholm-Arlanda (Beeld © Marcel Burger)

1 april 2012 | Stockholm-Arlanda, het grootste vliegveld van Zweden, viert dit weekeinde zijn 50e verjaardag. Zowel KLM als SAS Scandinavian Airlines waren er vanaf het begin bij.

Met circa 170 bestemmingen, 75 luchtvaartmaatschappijen, 52.000 reizigers per dag en 16.000 werknemers bij 250 bedrijven is Stockholm-Arlanda Airport verreweg de grootste luchthaven van Zweden.

Al in 1946 besluit de Zweedse Rijksdag dat er een groot vliegveld bij het meer Halmsjön moet komen, maar het duurt nog tot 1 april 1962 voordat koning Gustav VI Adolf Stockholm-Arlanda Flygplats officieel opent. De eerste reguliere vlucht vanaf de luchthaven heeft dan al twee jaar eerder plaatsgevonden: een SAS DC-8 stijgt op 26 juni 1960 op naar New York.

De naam Arlanda is afgeleid van de nabijgelegen kerkgemeenschap Ärlinghundra en is een woordspeling op het Zweedse landa (landen). Het vliegveld ligt binnen de gemeentegrenzen van Zwedens oudste ‘moderne stad’ Sigtuna; maar wandelend door de aankomsthallen van Terminal 5 en 2 word je verwelkomt door grote portretten van bekende inwoners van Stockholm of zij die er carrière maakten.

© 2008 – 2012 Marcel Burger voor Wereldwijzerzweden.net